Det har som vanligt varit två stärkande kursdagar, trots förkylning och feber. Jag är så glad att jag går den här kursen. Att jag fick visa min projekthemsida och hålla i Weebly-undervisningen var dessutom en riktig "ego-boost", något jag tyvärr ofta saknar i mitt vanliga jobb.
När jag fotograferade elever och kolleger till mitt bildspel sa jag att bilderna skulle användas i en redovining på min kurs, men jag frågade inte om de ville publiceras på nätet. Därför kan jag inte lägga ut bildspelet som det är. Jag ska göra lite ändringar så återkommer jag med bildspel och text någon gång framöver!
Det här är min blogg för kursen "IKT och Lärande i grundskolan". Här kommer jag att göra vissa uppgifter och redogöra för mina tankar om det jag lär mig under kursens gång.
fredag 17 december 2010
torsdag 9 december 2010
Bilden av min verksamhet - teori
Kursaren Johanna (tack!) tipsade om två uppsatser på ämnet ”en-till-en” som jag nu tittat lite närmare på.
En uppsats skriven vid Högskolan i Halmstad heter "En-till-En projekt och elevinflytande: Om hur elever i grundskolan upplever att ha en egen dator". Den beskriver tidigare forskning från USA och Sverige. En studie visar att en omställning till en-till-en-undervisning tar tid och att anpassningen oftast sker efter tre år. Samma studie visar att kontrollen i klassrummet skiftades från läraren till eleven när de fick datorer då elever på egen hand snabbt kan ta reda på den information läraren eller böckerna tidigare satt inne med. Eleverna i denna studie upplevde att de var bättre på att organisera och hittade lättare anteckningarna för de olika ämnen.
En annan studie visar att eleverna blivit mer involverade i sitt lärande och att interaktionen ökat mellan elev-lärare och elev-elev.
I både amerikanska och svenska studier framgår att det som datorn mest används till är att söka information med och skriva på. Resultaten är alltså mestadels positiva, men de svenska studierna visar också att det finns farhågor. Spelande som stör koncentrationen och oro bland föräldrar och lärare för den tid eleverna tillbringar vid datorn.
Det uppsatsförfattaren kommer fram till är att den inte ser en koppling till att En-till-En projekt leder till ökat elevinflytande. Eleverna i studien beskriver dock ett mer varierat arbetssätt och nya metoder för att lära. Många elever i studien beskriver att de mår dåligt som följd av ökat datoranvändande och att de bedömer att spelande och olovliga aktiviteter på datorn stör koncentrationen på lärandet.
Jag har svårt att se de positiva effekterna på min skola, men jag upplever att eleverna har bättre ordning på sina anteckningar och uppgifter. Däremot tar många bara med sig datorn till lektionerna och inget annat material (som t ex lärobok och penna), vilket ibland är en brist. Negativa effekter ser jag lättare. Spelande och "olovlig aktivitet" som stör koncentrationen.
Den andra uppsatsen heter "Införande och acceptans av ny teknik - En studie utförd på gymnasieskolor i Malmö Stad" och är skriven vid Lunds universitet. Den slutsats uppsatsförfattarna drar är ”att det finns en möjlighet att genomföra en framgångsrik implementering av en-till-en där acceptansnivån är hög och responsen god. För att uppnå detta krävs riklig information till användarna, tydliga strategier om hur IT skall användas och involvering av användarna i planeringsstadiet. Utöver detta påverkas acceptansen och responsen mycket av hur omgivningen reagerar på förändringen, därför är det viktigt att tekniken som införts fungerar och är en markant förbättring i det dagliga arbetet.”
Ja, vad ska jag säga. Av de framgångsfaktorer som beskrivs här ovan kan jag inte se något av i implementeringen på min skola. Så som läget ser ut nu tror jag många kolleger vill, men inte kan, och att därmed blir datorerna till största delen ett problem. Detsamma kan säkert sägas om många elever på skolan. Hm, det får nog vara en grund för "Bilden av min verksamhet".
onsdag 8 december 2010
Bilden av min verksamhet - lägesrapport
Jag ligger lite efter med Bilden av min verksamhet trots att jag för länge sen bestämt vad jag ska berätta om. Det som sinkat mig är att jag inte riktigt beslutat hur den ska presenteras. Nu är det dock bestämt. Jag har precis gjort och mejlat ut två enkäter jag gjort i Google docs, en till mina kolleger och en till alla treor på skolan. Det jag ska försöka på en bild av är hur datorn används i undervisningen på skolan.
Enkätsvaren tillsammans med fotografier från skolan ska utgöra min presentation. Jag kommer nog endast använda Powerpoint om jag lyckas få till bilderna på ett snyggt sätt. Annars blir det en Photo story, alternativt photostoryfilm i powerpointen.
Nu gäller det bara att få in tillräckligt med svar så jag kan börja göra presentationen! Det får bli några sena kvällar nästa vecka!
Enkätsvaren tillsammans med fotografier från skolan ska utgöra min presentation. Jag kommer nog endast använda Powerpoint om jag lyckas få till bilderna på ett snyggt sätt. Annars blir det en Photo story, alternativt photostoryfilm i powerpointen.
Nu gäller det bara att få in tillräckligt med svar så jag kan börja göra presentationen! Det får bli några sena kvällar nästa vecka!
onsdag 1 december 2010
Nu är jag på gång!
Nu har jag och ett par kolleger startat ett projekt i två klasser på skolan. För detta ändamål har jag gjort en hemsida. Tanken är att eleverna i sin tur ska presentera sitt arbete på en hemsida och beskriva arbetsprocessen i en blogg. Många idéer har jag fått, eller helt enkel snott, från kursen jag går.
Vi får se hur det går. Här ser du hemsidan om "Global hälsa". Den kommer säkert att fyllas på med mer saker men formen är spikad. Någon som har åsikter eller idéer?
Vi får se hur det går. Här ser du hemsidan om "Global hälsa". Den kommer säkert att fyllas på med mer saker men formen är spikad. Någon som har åsikter eller idéer?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)