onsdag 29 september 2010

En bit av klassrummet på Facebook

Jag tycker att det är svårt att sprida information till mina elever. Extra svårt är det nu när jag jobbar halvtid och inte har möjlighet att ha daglig kontakt med eleverna. Min erfarenhet är att många elever inte använder sin mail (vilket lärarna gör) och särskilt inte sin särskilda skolmail dit all information kommer. Jag frågade mina elever hur de kommunicerar, om man bortser från telefen och sms. Facebook var svaret. Det var inte oväntat, men man vet aldrig. Trenderna går fort. Nu har jag därför en liten del av klassrummet på Facebook genom att jag startat en sluten grupp för en klass och ska antagligen göra det för andra klasser. Medlemmarna i gruppen behöver inte vara vänner med varandra och därmed behöver de inte dela personlig information med varandra, om de inte vill. Detta kommer innebära att jag behöver hålla reda på en sak till, men det är det värt om jag når fler elever med information.

Slutligen måste jag dela med mig av följande artikel från Skolvärlden. Behöver jag skriva att jag tycker att eleven uppvisar mest öppenhet, kreativitet och konstruktivitet?

Nya verktyg uppgift 1 och 3

Jag har veckan som gått jobbat lite mer med bildredigering i Gimp. Jag valde det programmet då jag arbetat med det tidigare, men jag tänkte också testa Sumopaint. Just för undervisningen känns inte bildredigeringen viktigt för stunden. Jag är ivrig att komma igång!

Jag tycker det är svårt att bara fundera över de verktyg vi lärt oss utan jag vill också testa för att pröva idéerna. Som jag skrev tidigare har jag gjort en hemsida för att testa hur ett elevarbete skulle kunna presenteras. Nu har jag gjort en blogg kopplad till den och mest för att öva gjorde jag också en tidning i Issuu.

Jag visade detta för mina elever i årskurs tre (gymnasiet) och undrade om det var något de tyckte verkade vara intressant. Många verkade positiva men några var lite oroade över att det var svårt. Jag frågade också om eleverna hade egna bloggar. I klass sa då en kille med ljus röst: ”Alla tjejer räck upp handen”. Intressant med tanke på det vi diskuterat hur bloggen kan bidra till ökad jämställdhet i undervisningen. Nåväl, det var några elever, mest tjejer, som hade bloggar. När jag frågade om någon hade en hemsida var det en kille som sa att han gjort en sida till sitt fotbollslag (tror jag det var) med Weebly och sen sa han att: ”Min mamma går samma kurs som du så hon visade mig hur man gör”.

Min slutsats är alltså att eleverna är villiga att pröva mina idéer. Jag tror kollegerna inte heller är svårövertalade. Flera frågor kvarstår dock. Här är några:

  • Bidrar detta till att resultatet blir bättre? Snyggare ja troligtvis, men bättre? Att man öppnar upp för en större publik kan nog bidra till att eleven tänker mer på hur den formulerar sig. Många av elevernas arbeten nu är klipp- och-klistra-produkter. Detta löser inte det problemet, utan det är fortfarande uppgiftens utformning som styr detta.
  • Det är svårt att föreställa sig arbetsbördan. Blir den större? Om ja, hur mycket större?
  • Kommentarer kan inte lämnas i texten, utan bara i bloggen. En elev sa att jag kunde få inloggningsuppgifter och kommentera i texten så att man sedan kan göra behövliga ändringar. Tja, eller nja?
  • Tillgängligheten ökar när ett arbete väl är gjort. Då finns det där ute och bara för nästa års elever att hämta. Det blir å andra sidan lättare att hitta för läraren. Granskning med Urkund blir svårare då man inte har ett dokument att skicka in.

För övrigt har jag introducerat Måns uttryck ”aggroklickare” och jag tror många elever kände igen sig.

Testbild


Jag ska testa att lägga in en bild också. Bilden är tagen för en stund sen med en mobilkamera (Iphone). Jag har övat mig i bildredigering men denna bild är oredigerad.

Nya verktyg uppgift 2

Jag har inte gjort så mycket med min blogg då jag tycker den ser ok ut, därmed inte sagt att det gäller för all framtid (eller ens till imorgon). Det är ganska överskådligt, ganska snyggt och den gör sitt jobb, tycker jag. Eventuellt måste jag bli bättre att sätta etiketter på inläggen för att det ska bli lättare att hitta. Det finns många åsikter om röda sammetstapeter med medaljonger, men min tanke med den valda bakgrunden var att det skulle vara som ett murrigt men mysigt gammalt vardagsrum där man kan sitta under en filt och läsa min blogg. Men risken är ju att den ser ut som en modeblogg. Eller en bordell.

Gapminder: när statistik är underhållande

Jag tänkte testa att lägga in ett filmklipp i bloggen. På höstlovet ska jag gå på en föreläsning om Gapminder och hur man kan använda Gapminder World i undervisningen. Jag har redan använt det en del men vill ha lite mer inspiration och dessutom planerar jag och lärare i naturkunskap och ekonomi att starta ett projekt om global hälsa där eleverna bl a ska analysera hur en sjukdom kan påverka länders utveckling och ekonomi. Gapminder World är ett statistikprogram som utvecklats av professor Hans Rosling, dennes son och sonhustru. Hans Rosling har blivit lite av en kändis nu och jag tycker han är väldigt underhållande att lyssna på! Klippet kommer från Gapminders webbplats.



torsdag 23 september 2010

Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.

Nu såg jag att Lars mailat ut uppgiften för nästa vecka. Jag är visst inne på rätt spår. Jag jobbade fritt och det blev rätt! Synd att jag måste jobba också - jag vill ju syssla med det här!

Full fart framåt

Gårdagens workshop var verkligen ett lyft. Förutom att det var kul att se lärarstudenterna in action var det kul att lära sig något nytt och användbart. Flash antar jag kan vara riktigt bra, men det känns i nuläget minst viktigt, eller kanske mest avlägset att börja använda rättare sagt. Weebly och Issuu vill jag sätta igång med genast. Förutom att jag fnulade ihop min "övningshemsida" med en flygande fågel, skissade jag nu på eftermiddagen på idé hur en webbsida för ett grupparbete i ett av mina ämnen skulle kunna te sig. Nu när jag gjort den ser jag att det kan vara ett bra sätt att presentera arbetet, men jag kom på att möjligheten till kommentarer är borta. Tror jag. Jag funderade på att göra en tidning i Issuu på samma tema och jag antar att situationen där är ungefär densamma. Presentationen blir bra och snygg, men kommentarsmöjligheten är borta. Är en blogg bättre? Eller ska man ha hemsida och blogg? Hemsidan för produkten och bloggen för process och bedömning? De kan ju enkelt länka till varandra.

torsdag 16 september 2010

Bloggkollen uppgift 3. Andra delen

Jag vet inte om jag håller mig till frågorna här, men jag har gjort ett försök. Jag ser fram emot att få diskutera detta med kursarna nästa vecka!

Vad innebär det att skriva för andra? Jag citerade i tidigare inlägg Broängens ettor då de skrev: ”Har texten en funktion och en publik blir den meningsfull”. Jag tror också att skrivandet kan bli mer meningsfullt om man kan läsas av en stor publik än av få, eller endast en. En elev som skriver för endast läraren eller på sin höjd sina klasskompisar blir inte alltid engagerad eller entusiastisk i sitt tilltal. Hur kul är det t ex att som lärare skriva ett protokoll som på sin höjd läses av någon i skolledningen?

Hur skapar man intressanta texter på webben? Jag är rätt gammaldags, det inser jag, då det gäller texter på webben. Det är viktigt både hur texten är skriven och hur den presenteras. Välskrivna texter på en strukturerad webbplats är nästan ett måste för att jag ska fastna för dem. Efter att ha läst några pedagogiska bloggar får jag omvärdera detta synsätt då jag faktiskt fann flera av dem användbara, trots att jag fann dem röriga och ibland inte så välskrivna. Men jag är som sagt gammaldags och det kan nog vara bra att tänka på om jag skriver för en annan målgrupp än den jag tillhör. För övrigt tänker jag mig att en text på webben, liksom text i tryck, blir intressant om den håller sig till ett särkilt ämne och syfte som anges på anges på den webbplats den är skriven på. En blogg som handlar om allt möjligt blir mindre intressant, anser jag, så fokus är splittrat. Då är det bättre att ha flera bloggar.

Bloggkollen uppgift 3. Första delen

Nu är det här en diskussionsuppgift, men jag diskuterar lite med mig själv först för att vara förberedd!

Hur håller man sig uppdaterad inom IKT-fältet? Personligen handlar det om att jag måste ta mig tiden: att först hitta en bra grej, att fundera vad jag ska ha det till och att testa det. Det tar lite tid. Jag har fått flera tips av t ex de som ligger i framkant på min skola men jag har, åtminstone fram till nu, haft svårt att ta till mig det och hellre lagt tiden på något ”viktigare”. För att hålla sig uppdaterad är det uppenbarligen bra att hålla koll på de pedagogiska webbplatserna (som t ex Multimediabyrån) och bloggarna (som t ex Jag lär mig teknik).

Hur avgränsar man all den information som finns i ämnet? Det är kanske att inse att man inte kan få en total överblick. Är man ute efter ett bildbehandlingsprogram kanske man får leta runt efter några och välja ett som man får prova och använda det ett tag för att bli bra på det. Att hålla på att testa och behärska massor samtidigt blir ohållbart. Det är nog också viktigt att ta en sak i taget. Är jag ute efter en viss sak just nu ska jag koncentrera mig på den saken. Återigen är de pedagogiska webbplatserna och bloggarna bra då någon där redan testat och valt ut verktyg, program och resurser.

Gimp my blog

Nu har jag fixat lite med bloggen. Bilden i rubriken visar lärarseminariet i Uppsala och den tog jag för ganska exakt ett år sedan då lärarutbildningen nyligen flyttat därifrån. Jag fick beskära bilden och för att göra texten framför läsbar fick jag bl a ändra mättnad, ljus, kontrast, göra lite oskärpa osv. Jag redigerade bilden i GIMP som är ett fritt bildbehandlingsprogram som jag använt lite tidigare. Det gick väl ganska bra med tanke på att jag inte bemödade mig med att läsa hur man ska göra.

onsdag 15 september 2010

Bloggkollen uppgift 2. Andra delen

Jag har tittat närmare på Skolväskans blogg. Den som skriver bloggen är läraren och IT-pedagogen Joachim Thornström. Han har skapat länksamlingen Skolväskan där han samlat sajter och resurser för pedagoger och elever. Skolväskan är startsidan för alla elever och pedagoger i Ystads kommuns förskolor och grundskolor. Han jobbar också som bland annat utbildare i TÄNK OM. Han skriver inte vem den riktar sig till, men utan att anstränga sig kan man av innehållet dra slutsatsen att det är pedagoger han skriver för. Så här presenteras bloggen: ”I denna blogg delar jag med mig av mina tankar om it i skolan och förskolan. Förutom rena länktips om digitala verktyg och resurser tar jag även ofta upp områden som skolutveckling, elevsyn och en lustfylld och meningsfull skola.” Det jag fastnade för var just att den ger tips om digitala verktyg men också andra områden. Det livar upp tycker jag. Den är också lätt att hitta i då det finns en bra topplist. Det verkar också komma inlägg relativt regelbundet. Av dessa anledningar är den därför helt klart värd att följa under kursens gång. Nu måste jag iväg och hitta ett kafé med wifi!

Snart

Jag skulle nu skriva om den andra delen av uppgift 2, men har fastnat i att läsa en massa pedagogiska bloggar istället som bloggarna jag skulle läsa länkat till. Det var ju oändligt många! Jag har väl, hm vad ska man säga, fördomar! mot bloggar: navelskåderi, rörigt, varför-ska-jag-läsa-vad-en-endast-den-här-person-tycker, tråkigt osv. Men det var ju ganska intressant ju! Får se om jag fastnar särskilt för någon. Nu åter till uppgiften. Snart.

Bloggkollen uppgift 2. Första delen

Mina första tankar om bloggen i undervisningen är helt klart att det är något som kan användas. Den kan användas till det som redan görs i skolan och säkert öppnar den upp för nya möjligheter. I uppgiften skulle vi ha med oss några frågeställningar som jag redogör för här.

Går det att processblogga med sina elever? Ja. Det som gör bloggen mer effektiv exempelvis en loggbok (förutom att man slipper hålla reda på papper, mail, olika filer etc) är det som Broängens ettor beskriver: ”Har texten en funktion och en publik blir den meningsfull”. Även om läraren vill att eleven ska beskriva sin lärprocess för sin egen skull uppfattar nog många elever att de bara skriver för läraren. Och då blir det tillrättalagt och tråkigt.

Hur är det med tidsaspekten? Att gå in på elevens blogg och kommentera är väl som att läsa vad eleven skrivit i sin loggbok, eller vad det nu kan vara. Har man en klassblogg blir det enklare med säkerhet och administration, men det kan nog ta tid. Har eleverna egna bloggar (jag tänker att mina gymnasieelever kommer att kunna ha det) är frågan hur intensivt man som lärare ska läsa dem. Om man inte är restriktiv med spridningen av bloggen kan en del tid gå åt till kontroll av bloggarna. Å andra sidan kan nog spridningen vara en sporre för vissa elever att vilja använda sin blogg.

Jaha, upphovsrättsfrågor? Här har jag dålig koll och bara i nuläget kan jag tänka att jag ska informera elever om vad de får publicera och inte publicera samt tipsa om användbara källor där det finns exempelvis bildmaterial de kan använda. Jag bör som lärare också hålla mig till det. Jag fräscha upp mina kunskaper om vilka lagar och regler som gäller. Dessutom bör man diskutera vad man får och vad man bör göra. Men det kanske inte hör till denna fråga egentligen.

Hur ska man examinera en blogg? Är bloggens syfte klar för eleven bör det inte vara några problem det som publiceras på bloggen är relevant och kan bedömas av läraren. Som jag ser det är syftet med bloggen att beskriva en lärprocess som är till för elevens utveckling, samt att skapa stoff som läraren kan bedöma utifrån bestämda kriterier. Man kan som lärare också behöva fundera över vad som är lämpligt att skriva i sina kommentarer.

Och genusaspekten då? Det som kanske inte är uppenbart är bloggande kan bidra till en mer jämställd undervisning. Greczniak skriver att de elever som sällan kommer till tals i klassrummet obehindrat får göra det på bloggen. Som säkert alla pedagoger märkt och som undersökningar visat tar, och får, pojkarna mest talutrymme i klassrummet (även om deras studieresultat blir allt sämre jämfört med flickornas). Dessutom blir det dagliga skrivandet, förknippat med flickors dagboksskrivande, något som både pojkar och flickor gör. Slutligen ökar kunskapen om datorer hos både pojkar och flickor.

Det var lite allmänna tankar om bloggen i undervisningen. Nu när lunchkaffet börjar verka ska jag kolla lite mer på och fördjupa mig i en av de pedagogiska bloggar som Lasse och Måns föreslagit.