onsdag 25 maj 2011

4 slides

Nu har jag äntligen tagit tag i uppgiften 4 slides! Jag har läst Effektivt användande av IT i skolan. I denna studie har en utredare granskat ett större antal studier och forskningsrapporter inom området IT i skolan. Den visar att det inte finns ett automatiskt samband mellan IT-användande och resultat, men sätts det in i ett pedagogiskt sammanhang syns ett tydligt samband mellan IT-användande och resultat. Man inte endast kan fokusera på tekniken i sig för att dessa fördelar ska uppkomma, utan man måste även ha ett fokuserat arbete kring teknikanvändningen kopplad till en pedagogisk idé.

Problem med att utvärdera effekten av IT-insatser lyfts fram. Det vanligaste sättet i de undersökningar jag sett är hur de som omfattas av insatserna (främst elever och lärare) uppskattar effekten av IT. Då gäller det dock att man som tillfrågad måste ha funderat över effekterna, inte bara att man använt sig av IT. Att mäta på själva resultaten, främst betygen, före och efter är svårt då man måste isolera IT från andra satsningar.
Studien beskriver mer i detalj vad det är som verkar skapa de goda effekterna men jag nöjer mig här med att sammanfatta några av de positiva effekterna:
  • Ökning av elevernas motivation och färdigheter (som i sin tur leder till ökad uppmärksamhet och ökat engagemang under lektionerna)
  • Ökad självständighet samt utveckling av arbetet i grupp
  • Främjande av ett individualiserat lärande
  • Effekter vad gäller elevers utveckling och inlärning av ett antal färdigheter, vilket innebär en möjlighet till ökad måluppfyllelse för skolan och dess verksamhet.

Utifrån de positiva effekterna och det som skapar dem formulerar studien ett antal strategiska förslag kring det långsiktiga arbetet med att skapa en skola där IT uppfattas som synonymt med pedagogisk utveckling och ett kreativt lärande. De strategiska förslagen för ett utvecklat lärande i skolan är:
  • en nationell plan för hur teknik ska användas i skolan
  • ökad tillgång och integrering av IT
  • en modell för att mäta och främja e-mognad och digital kompetens
  • ökat fokus på användning av lärresurser och nya arbetsmetoder

Vad jag kan se finns inte någon nationell plan för hur teknik ska användas i skolan, även om det kanske kommer. Skrivningarna i grundskolans nya läroplan visar i att fall ATT tekniken ska användas i skolan. Till det att en nationell plan finns är det oftast upp till skolorna att lösa detta. Mina upplevelser av IT-satsningen på min skola visar att fokus i stort sett endast har legat på halva den andra punkten: ökad tillgång av IT. Något säger mig att flera skolor lägger fokus där i avsaknad av en större plan. Jag har i tidigare inlägg skrivit om nödvändigheten av en genomtänkt plan och vikten av att få med sig alla i implementeringsstadiet, något som hör ihop med detta.

En sak som har med detta att göra är det som står i den tredje punkten ovan. Jag tyckte det var intressant när jag läste Digital literacy across the curriculum, som är en handbok för dem som är intresserade av kritiskt och kreativt använda ny teknik i klassrummet, att man använde termen Digital bildning istället för digital kompetens. Det finns något i begreppet digital kompetens som antyder, uttalat eller outtalat, att det handlar om att kunna hantera en dator och tillhörande teknik. Detta är något som också påpekas i handboken: Some people associate digital literacy simply with the functional skills of being able to use a computer or particular software package effectively. But digital literacy is about much more than having access to or being able to use a computer.

Man skriver vidare att digital bildning handlar om att samarbeta, vara säker och kommunicera effektivt. Det handlar om kulturell och social medvetenhet och förståelse, och det handlar om att vara kreativ. Det handlar om att veta när och varför digital teknik är användbart och till nytta för den uppgift man har att lösa och när det inte är det. Det handlar om kritiskt tänkande om alla möjligheter och utmaningar som digital teknik ger, oavsett om detta är exempelvis sociala medier och wikis eller bildredigeringsprogram eller digitalkameror.

Det är inte helt lätt att se hur man ska arbeta aktivt med denna bildnings alla komponenter, men med en plan är det möjligt. Jag tror att om vi har som mål att arbeta med elevernas digitala bildning blir vi mer medvetna om IT-teknikens centrala och nödvändiga roll i skolan. Det är tydligt att det blir, eller snarare är, något som måste in i undervisningen och att den bidrar till en vidare förståelse som kommer alla skolämnen till gagn.

torsdag 28 april 2011

Ett inlägg om 4 slides

Jag har funderat lite på uppgiften "4 slides". Undrar om jag ska redovisa eller skriva ett inlägg? Jag höll en presentation för mina kolleger i januari som delvis berör uppgiften så jag ska se om jag kan ta lite idéer från den. Hur som helst behöver jag läsa lite mer. Jag håller på att läsa Effektivt användande av IT i skolan som ger intressanta insikter. Under eftermiddagen hoppas jag ha kommit fram till något.

Arbetet med resursen har gått trögt då arbetsglädjen inte riktigt varit på topp. Jag gillar WIX för hur resultatet blir men en del saker ställer till spratt när man jobbar med det.

onsdag 13 april 2011

Popplet

Genom kursaren Elisabets eminenta blogg fick jag vetskap om presentationsprogrammet Popplet. Jag har nu gjort min första presentation där. I religion B arbetar vi nu med New Age så detta är en genomgång av begrepp i ämnet. Det går att lägga in bilder och filmer enkelt men det hann jag inte göra. Popplet är enkelt att arbeta med och ser också enkelt ut, lite barnsligt och naivt kanske. Lite mer valfrihet gällande teckensnitt, former och färger hade varit kul. För övrigt kan man till exempel låta fler personer jobba med samma presentation vilket öppnar upp för nya möjligheter och så finns nu en version för Ipad.

Problem

Gaah! Idag skulle jag jobba med min resurs Wix men det krånglar. Exempelvis går det inte att lägga in texter, knappar och menyer vilket gör det hela lite svårarbetat. Tidigare har det inte gått att kopiera in länkar utan jag har fått skriva in dem manuellt, vilket ibland varit i stort sett omöjligt när en länk sett ut så här: http://disaweb.ub.uu.se/cgi-bin/chameleon?function=INITREQ&search=FREEFORM&sessionid=VTLS&skin=default&lng=sv&host=disa.ub.uu.se+8044+DEFAULT&usersrch=1&beginsrch=1&t1=7%3A%229789127411784%22

Hoppas det löser sig till eftermiddagen.

fredag 8 april 2011

Lägesrapport

Nu har jag haft ytterligare två intressanta dagar på Blåsenhus. Diskussionen om vår examination tog mycket tid men arbetsgruppen som jobbade med det har gjort ett otroligt bra jobb. Jag kände mig lite trött och avtrubbad efter en intensiv rättningsperiod på jobbet, men jag kände mig trygg med vad arbetsgruppen kom fram till. Det tråkiga i det hela är att jag kommer att missa det mesta av dagen på grund av att min klass tar studenten - det kan man ju inte missa.

Vi fick testa Illustrator vilket var intressant, men jag kände att jag får ta tag i det en annan gång. Nu finns varken tid, lust eller tillgång till program. Jag har tagit samma beslut gällande Dreamweaver, ett program jag vill lära mig men som jag nu inte är redo att ta tag i.

Magnus och Tord från Hamark film kom och berättade hur man kan jobba med film i skolan. Vi fick återigen testa på att redigera film vilket var nyttigt då jag behövde repetera lite. Det jag saknade av dragningen var det vi pratat om tidigare, nämligen hur man bedömer ett sådant här arbete.

Arbetet med lärresursen går mycket långsamt framåt, men den är tillräckligt klar för att jag ska kunna visa den för skolledningen och argumentera för vad jag vill göra nästa läsår (och kommande läsår). Wish me luck!

Min förebild

Jag har inte lagt ut filmen på bloggen, men här är den i alla fall! Stort tack, Måns, för den fina återkopplingen!
Kvalitén blir såklart rätt dålig när läggs på bloggen men man kan urskilja en del i alla fall. Att jag säger lite fel mot slutet är beror på min hustru som kom in i rummet där jag var för att hämta tvätt.

tisdag 29 mars 2011

Mera WIX


Jag startade upp ett nytt moment på en av mina kurser i fredags. Efter lite funderande hur uppgiften skulle presenteras - och dessutom vad den skulle innehålla - blev det en webbsida gjord i WIX om "Framtidens konflikter". Jag försöker få en känsla för det och bygga sidor från grunden. Kolla in resultatet här! Jag blev ganska nöjd men det mesta visade sig vara oläsbart när jag visade den med projektorn i klassrummet...

onsdag 23 mars 2011

Dagens lektion

Idag har vi haft vår lektion om Sketchup. De flesta verkade nöjda, både med att ha lärt sig lite om programmet och med vår insats. Det krånglade mindre än vi trodde. Kanske var det Björklunddisciplinen som hjälpte till?

Webbsidan jag gjort (med mina kursares hjälp) blev uppskattad. Du hittar den här.

Vi fick också prova på Twitter. Camilla gjorde en jättebra presentation. Det känns nästan som ett tjänstefel att inte ha provat tidigare, men det känns skönt nu att ha lite koll på det och se vilka möjligheter det har. I undervisningen blir det nog inget på ett tag då Facebokk redan skapar problem då många elever uppvisar beroende i mina klasser. Och det kommer dock nog att dröja innan jag blir aktiv där. Men man vet aldrig.

Sist på dagen testade vi Smartboarden. AnneLis presentation var proffsig och medryckande men jag är inte övertygad om Smartboardens förträfflighet. Handhavandet lär man sig säkert men jag blir inte helt såld på designen och så förlorar man lite med att stå där framme vid tavlan. Vi går ju mer och mer mot interaktivitet och bort från katedern - vad än Björklund säger!

onsdag 16 mars 2011

Min digitala lärresurs

Jag har börjat fnula med min lärresursi WIX. Min förhoppning var att komma längre men mycket i processen är tankearbete som inte syns. Än så länge har jag bara börjat med att bygga upp själva strukturen.

Jag vill att sidan ska uppmuntra till skaparglädje och vara lekfull. Samtidigt ska den inte vara rörig och enkel att hitta. En del grejer jag gjort som t ex bilder och typsnitt är på prov och mycket kan säkert ändras men du kan se mitt lilla, lilla arbete här!

Och nu över till något helt annat! Jag fick tidigare ett erbjudande från Klassiker om ett "samarbete". Nu är det igång - titta här! Det känns jättekul! Samtidigt inser jag att jag skapat ännu mer jobb åt mig själv...

Gapminder

Igår hade jag besök av Anna Rosling från Gapminder. Jag har använt Gapminder en del i undervisningen, särskilt i projektet om Global hälsa. Det var Anna, hennes man Ola och svärfar Hans som grundade Gapminder. Efter att ha varit hos Google i USA några år (Google köpte upp mjukvaran man använder 2007) där mycket arbete ägnats åt själva plattformen är hon nu tillbaka i Sverige för att arbeta med grundfrågorna: uppmärksamhet av och upplysning om globala utvecklingsfrågor. En del i detta är att intervjua elever för att se vilka frågor som de anser är viktiga idag och i framtiden. Jag erbjöd mig så klart att testa materialet när de arbetat fram något i mina klasser och det är inte omöjligt att det blir så. Kul!

Med eld i baken och kniv mot strupen

Projektet Global hälsa är avslutat och jag kämpar kvällar som helger med att läsa och bedöma elevernas arbeten. I snitt tar det två timmar per arbete. Jag har 21 att läsa... Puh!

Jag bestämde mig tidigt att inte ge omdömet på arbetet på elevernas bloggar då vi lärare fick en del kritik för hur vi kommenterat. Eleverna tyckte vi var negativa. När jag kollade igenom kommentarerna förstår jag inte riktigt kritiken. Jag har dock en teori om det. Jag tror inte eleverna är vana vid att få sin process bedömd, bara slutprodukten. Allt som innebär att de gjort något som behöver ändras, läggas till eller tas bort ses som ett nederlag, medan läraren uppfattar det som ett steg i att nå bättre slutresultat.

En idé var att bedöma arbetena med en Jingfilm eller liknande. Nu blev det inte så av två anledningar. Eftersom vi är två lärare på en och samma kurs ska båda vara med och bedöma arbetet så jag vill kolla med honom först. Sen var jag ändå tvungen att göra anteckningar för att komma ihåg vad jag skulle säga i Jingfilmen. Anteckningarna blev många så jag beslutade att eleverna får dem istället.

Idag ska jag ägna mig åt att börja bygga på min resurs. Efter att ha läst vad kursaren Marcus gjort fick jag inspiration i form av att jag kände både eld i baken och kniv mot strupen. Han gör det jag tänkt att göra. Jag inser nu att de kräver en del tankearbete så vi får se om jag kommer att ha något att visa efter dessa två heldagar.

torsdag 10 mars 2011

Flash

Idag har vi övat på Flash! Här är resultatet (det ser inte så bra ut då Blogger inte tar swf-filer så jag var tvungen att spara den som gif).

torsdag 3 mars 2011

Min förebild

Min första idé förkastade jag. Den andra förkastade jag delvis och nu tror jag att jag har det hela klart för mig.

Jag har tänkt att använda Photostory, då jag inte egentligen aldrig använt det. Det är väldigt enkelt att använda, men ibland lite väl enkelt och begränsat. Jag tänkte att jag skulle spela in berättarrösten på min telefon då ljudet blir bra där och att jag inte har något headset till datorn.

Jag är nämligen lite rädd att om jag köper ett billigt headset kommer jag att bli besviken på ljudkvalitén och ett dyrt headset har jag inte råd med. Nu gick det dock inte att lägga två ljudfiler på varandra i Photostory. Är det någon som har tips på ett bra, billigt headset?

Jag får jobba klart med uppgiften i veckan.

Något av det som inte kom med i uppgiften var det denna text:

Det kan vara svårt att hitta förebilder bland lärare. I en radiokrönika säger till exempel filmrecensenten Göran Everdal att skildringar av lärare, i populärkulturen åtminstone, lider av ett slags hora-madonna-komplex.

Antingen är läraren en sadist som älskar att plåga sina elever, kanske bäst illustrerad av latinläraren Caligula i Hets från 1944, eller så är läraren god och självuppoffrande, ja nästan en martyr. Läraren i engelsk litteratur, John Keating i Döda poeters sällskap från 1989 får illustrera den typen.

Jo, det finns en tredje typ också. Den förnedrade läraren. En tragiskt typ som förlorat all sin auktoritet som till exempel mellanstadieläraren Sören Mårtensson i Ole Dole Doff från 1968. Jag har väl själv varit både Caligula, mr Keating och magister Mårtensson någon gång...

tisdag 1 mars 2011

Ett andra inlägg om Digitala lärresurser

Jag undervisar i samhällskunskap och religion. Ännu har jag inte hittat några sidor som enbart ägnar sig åt dessa ämnen, t ex med övningar och uppgifter som enbart ängar sig åt samhällskunskap. Det kan eventuellt bero på ämnenas karaktär. Även om alla kursplaner ger ramar så är det nog extra tydligt i samhällsämnen att det är just ramar som man sedan fyller med innehåll. Särskilt för samhällskunskap är det extra tydligt.

Därför får man söka upp andra resurser och det finns det gott om, särskilt för samhällskunskapen. Allt är ju samhällskunskap! Nåväl, alla myndigheter, intresseorganisationer, partier eller vad det nu kan vara har ofta en speciell resurs direkt riktad till lärare och elever. Eftersom mina elever nu arbetar med ett avsnitt om brottslighet tänkte titta på en resurs som Brottsförebyggande rådet (Brå) har.

För det första är Brottsförebyggande rådets webbplats en mycket bra resurs. Brå som myndighet är ett centrum för forskning och utveckling inom rättsväsendet. Dels är upppdraget att arbete förebyggande mot brottslighet och dels producerar man även den officiella brottsstatistiken. Förutom att den är full med information så tycker jag den är relativt lättillgänglig och lättnavigerad. Gällande statistiken finns ofta en förenklad och sammanfattad variant, men vill man så kan man få fram fullständig statistik i excelfiler, men det är sällan särskilt användbart i undervisningen. Dessutom finns det hjälp att läsa och tolka statistiken. Vidare finns riklig information om brottslighet. Hela tiden finns länkar till annat material som t ex rapporter eller till ariklar i Brå:s tidning Apropå.

Dessutom har Brå en särskild webbplats riktad mot skolan, Brottsrummet. Den innehåller delvis samma saker som Brå:s webblplats, men informationen är här förenklad och än mer lättillgänglig, utan att det för den skull blir alltför förenklat. Dessutom är den än mer lättnavigerad utan en massa länkar att klicka sig vidare på. Det finns filmer med experter inom olika områden och små interaktiva berättelser där eleverna får klicka sig fram och får olika alternativ att välja för att berättelsen ska gå vidare. Berättelsen fungerar både som kunskapstestare och kunskapskälla. Dessutom samlar också Brottsrummet material från exempelvis Brottsoffermyndighetens rättegångsskola och Kriminalvårdens Brott och straff för skolan, också det bra skolsidor.

Jag gillar Brottsrummet. Det har snygg layout och är lättnavigerad. Den känns enkel och lättillgänglig utan att bli alltför enkel för gymnasieelever. Jag har tidigare hänvisat mina elever till Brå:s webbplats, men det verkar som det tycker det är svårare att hitta på den än vad jag tycker. Brottrummet kan vara en bättre utgångspunkt, som sen kan skapa intresse att söka mer information på Brå:s webbplats.

Hur bra och pedagogiska resurserna på nätet än är saknar jag ofta en tydlig koppling till kunskapsmålen. Det är ju såklart varje lärares uppgift att anpassa materialet till målen, det gäller ju också läroböcker, men ibland önskar jag en tydlighet. Det blir en signal om att de som gjort materialet har tänkt till. Det blir tydligt både för lärare och för elever vilka mål man jobbar med. Och så är det ju bekvämt för läraren.

Detta är något som man också pekar på i rapporten Digitala lärresurser i en målstyrd skolaRektorer, pedagoger och elever behöver stöd i att anknyta digitala lärresurser till de nationella målen. Det kan ske genom att många bra lärresurser märks upp med metadata och får koppling till mål i styrdokumenten. Stödmaterial till producenter av digitala lärresurser behöver också utvecklas för att digitala lärresurser ska bli mer användbara och tillgängliga.

Jag känner att jag ligger efter både på jobbet och på kursen efter min egen influensa och sonens vattkoppor, men nu är denna uppgift gjord så nu kan jag ägna hela morgondagen och torsdagen åt Min förebild, en uppgift jag ännu inte börjat med (men funderat på). Wish me luck!

torsdag 17 februari 2011

Ett första inlägg om Digitala lärresurser

Min egen digitala lärresurs blir nog en hemsida som ska användas i utbildningen av mina kolleger. Upplägg och idéer kommer nog att stjälas från denna kurs upplägg. T ex tänkte jag börja med bloggen i undervisningen, precis som vi gjorde. Jag hoppas Lasse och Måns inte misstycker.

För inspiration till min egen resurs kollade jag på de tre länkar till "utbildningskonsultföretag" (mitt eget ord) som fanns i uppgiften Digitala lärresurser. Med risk för att det är Måns som gjort någon av dessa sidor tänkte jag kommentera vad jag tycker om dem.

Svenska chefsakademien hade enkel navigering och var överskådlig, men jag tyckte den såg tråkig och inte särskilt snygg ut.

Academic House tyckte jag var snyggare, men rörig med alla sina navigeringsknappar. Jag skulle nog hitta den utbildning jag ville ha, men gillar när jag ser ett system i navigeringen.

Den jag fastnade för var Nercia utbildning. Snygg och med bra navigering. Utbildning ska vara kreativ och lekfull och jag tycker denna sida förmedlar det, utan bli oseriös. Jag har sen jag testade WIX (snart får jag visa sidan jag gjort till Sketchupredovisningen) funderat på att använda just detta till min resurssida, och efter att ha sett Nercias sida tror jag det kan funka bra!

Lärarlyftarens klagan

Igår vabbade jag hela dagen och det ska jag fortsätta med i eftermiddag. Studierna har sedan tidigare blivit lidande av min influensavecka, och när jag ändå är igång och klagar så har ryggen pajat också vilket gör arbetet vid datorn till ett lidande (imorgon ska jag till naprapaten).

Det känns i allt detta som jag väljer bort studierna i första hand, men jag tänker att det jag gör på jobbet (när jag inte vabbar och är sjuk alltså) ändå delvis kan räknas till min utbildning. På fredag avslutar mina treor Global hälsa-projektet med redovisningar. Det blir spännande för vad jag kunde se av elevernas arbete på bloggar och hemsidor så har många mycket kvar att göra! Några killar i en av klasserna har tagit sig "ledigt" då, men ska redovisa med en film istället.

Min etta har just satt igång med ett grupparbete som ska redovisas med film (om de vill - tiden de fått är knapp). Min startnyckel blev trots sin enkelhet blev rätt lyckad. När någon elev såg första bilden (med ljud och animation) sa han "Scarface". Det hade jag inte tänkt på, men associatonen blev ändå lyckad.

söndag 13 februari 2011

Söndagskvällstankar

Jag fick ett ryck på söndagkvällen och gjorde en "startnyckel" för ett arbete jag ska introducera i en klass imorgon. Jag tänkte att jag bara skulle berätta om uppgiften, men så råkade det bli en en presentation med animationer och musik. Inget fancy (jag använde powerpoint), men det blir förhoppningsvis lite mer inspirerande än det brukar vara så här en vecka innan sportlovet.

Inför vår programlektion om Google Sketchup har jag gjort en hemsida i Weebly. Efter lektionen om WIX blev jag sugen på att prova detta program, så jag satte igång direkt efter lektionen i torsdags med att göra en ny hemsida. Jag är mycket nöjd med resultatet, men tyvärr har vi bestämt i gruppen att inte visa den förrän precis innan eller efter lektionen. Min fru och tvåårige son blev i alla fall imponerade av resultatet...

På tal om sonen så har han fått vattkoppor så det blir en del VAB i veckan. Jag hoppas dock kunna ägna mig åt studierna åtminstone en dag. Jag har börjat fundera på kommande uppgifter. Jag tror jag vet vem jag ska berätta om till "Min förebild" men inte hur jag ska göra och vad jag ska berätta. Uppgiften "Digitala lärarresurser" känns nyttig för mig, då jag som jag tidigare skrivit behöver bli bättre på att hänga med i utvecklingen inom såväl IKT- som ämnesområdet. Och så har jag kommit fram till att resursen jag ska göra kommer att rikta sig till kolleger i utbildningssyfte. Men man vet aldrig vad det blir i slutänden!

torsdag 3 februari 2011

Tråkig torsdag

Jag är besviken på de här två dagarna som brukar vara roliga och produktiva. Istället har jag nån jobbig förkylning som gjort att jag inte orkat göra så mycket. Eftersom jag följer alla mina kursares bloggar ser jag i alla fall att de flesta jobbat på! Det är roligt, inspirerande och lite stressande att se!

Jag har i alla fall jobbat lite med vår programlektion om Google Sketchup. Det blir nog bra. Kommande uppgifter får jag fundera på senare. Kanske ett samtal med Lasse och Måns kan locka fram några idéer?

Och så hade jag bestämt träff med Lasse imorgon för att bolla lite i ideer om en it-pedagogtjänst, men nu stannar jag hemma i sängen istället. Det kanske var lika bra det för jag har inte orkat samla ihop mina tankar om det de här dagarna i alla fall.

måndag 31 januari 2011

IT-pedagogtankar

Jag känner att jag måste bli bättre på att hänga med på IT-området. Därför har jag börjat länka till en del pedagogiska bloggar och sidor som har med IT i skolan att göra och så har jag börjat prenumerera på nyhetsbrevet IT i skolan. Jag hoppas att detta hjälper mig att hålla mig uppdaterad.

I fredags pratade jag också med en kollega som verkligen ligger i framkant då det gäller IT i skolan. Jag har länge tänkt fråga om han och jag ska försöka bli några slags IT-resurser på skolan. Vi har lite olika idéer och uppfattningar om det men ska i alla fall träffas nästa vecka för att försöka skapa något att visa upp för skolledningen.

Kollegan hade också en intressant fundering. Han tyckte att vi skulle sluta använda Facebook för att kommunicera med eleverna. Flera elever uppvisar ett "statusberoende" och att då tvinga dem att använda det blir fel. Han hänvisade till en elev som lagt ner sitt Facebookkonto på grund av att han blivit beroende, som nu startade ett nytt konto och blev fast igen. Det är något att tänka på.

onsdag 26 januari 2011

Sidoprojekt

Jag testade att göra en Prezi till som presenterade det projekt mina elever gör just nu.

Det har hänt en del med projektet. Elevernas bloggar är igång och en del har börjat arbeta med sina hemsidor. Som vanligt ligger en del i framkant medan andra knappt tagit sig ur startblocken. Det som känns bra är dock att jag har bra koll nu. Händer inget på deras bloggar eller är inläggen korta och intetsägande kan jag, eller någon av de andra lärarna, ta in gruppen för ett samtal.

Tanken var att det skulle finnas en rad Jingfilmer på sidan med länkar, men det har bara blivit två. Jag tänkte göra några nästa vecka för att beskriva hur man anger referenser enligt Harvardsystemet. Vi får se hur det blir med det.

Projektets förstasida är nu en blogg där man kan följa vad som händer och dylikt. Där la jag in Prezipresentationen. Titta gärna in på projektets hemsida.

Ett annat sidoprojekt jag har är min blogg tillägnad en av mina hobbies, nämligen gamla bilar. Den är extremt nördig men lite skryt kan jag väl kosta på mig. Bilspanaren, som den heter, startade i mitten av oktober och har till dags dato haft 8761 besökare och den har blivit omnämnd i två av Sveriges största motortidningar (här är ett exempel), vilket är jättekul! Med tanke på vad jag skrev om bloggare i början av kursen så är det lite anmärkningsvärt att jag håller på med detta. Jag skulle vilja ägna den mer tid med att exprimentera med design och olika gadgets, men just nu får det stå tillbaka. Så här ser bilspanarbloggen ut i alla fall.

Prezipresentation

Här är min Prezi om mig själv som jag gjorde på lektionen idag.

onsdag 19 januari 2011

Bilden av min verksamhet - Äntligen

Det känns lite avlägset nu men jag har i alla fall har jag tagit tag i Bilden av min verksamhet. Jag gjorde en powerpoint som ställde till lite problem för mig: jag frågade inte personerna på bilderna om jag fick publicera dem på nätet, jag använde upphovsrättsskyddad musik och så tyckte jag att det var alldeles för krångligt att publicera på webben i Powerpoint 2007. Nåväl, jag lade en svart ruta på allas ansikten så de ser ut som brottslingar, jag ändrade musiken och så laddade jag upp presentationen i Slideshare. Tyvärr verkar inte musiken ha hängt med och texten är inte animerad utan allt kommer på en gång. Det orkar jag inte göra något åt nu. Resultatet ser du i alla fall sist i inlägget.

Bakgrunden till redovisningen har jag berättat ymningt om tidigare i dessa inlägg. Själva redovisningen gick bra och responsen från kursarna var bra. Jag tycker ju att genomförande och resultat av en-till-en varit en katastrof, men det som förvånade mig var att så få tyhcker det är konstigt. Det verkar vara ungefär så här det går till. Snabbt, oförankrat och rätt ogenomtänkt. Vi lägger rälsen samtidigt som vi kör tåget som min chef brukar säga. I det här fallet anser jag att vi bygger ett flygplanet samtidigt som vi faller fritt. Det är väldigt komplicerat och det är stor risk att vi stryker med på kuppen.

I förlängningen vill jag ju ha någon typ av it-pedagogiskt uppdrag på min skola och där kompletterade Markus presentation min och Måns respons efteråt var bra och fick oss att tänka om och nytt.

Imorgon ska jag göra min Preziläxa och se vad jag kan hitta för intressant att använda till vår Sketchuplektion!

onsdag 12 januari 2011

Nya friska tag!

Det var kul att återse alla idag och kul att sätta tänderna i en ny uppgift. Jag är i gruppen som håller Google SketchUp och vi har många idéer och lösa trådar som behöver knytas ihop.

Det var också kul att höra lärarlyftarna redovisa idag. Tänk vilka resor de gjort! Vad kommer den här kursen att leda till för mig? Ganska mycket vet jag ju redan, men halva tiden har ju bara gått än så länge!

Tyvärr var jag tvungen att smita tidigare. Anledningen till det var att jag skulle till mitt jobb och berätta om min kurs på ett personalmöte. Tyvärr (igen) fick jag börja 16.28 när mötet slutade 16.30 så jag fick dra över mötestiden. Då brukar man ju bli mäkta impopulär, men det kändes som det gick bra ändå. Jag känner att jag tänker mer på berättandet nu och jag är nöjd med upplägget på föredraget (även om jag fick skära bort några saker jag tänkt ta upp). Tack Måns och Lars för att ni tjatar så mycket om det.

Jag har fortfarande inte presenterat "resultatet" av Bilden av min verksamhet. Det får jag ta tag i veckan när jag rensat jullovet ur kroppen.